“Een dag niet gezongen is een dag niet geleefd.”

Dat geldt eigenlijk wel voor mij. Zingen is mijn passie. Als klein meisje zong ik al de hele dag door, deed mijn idolen na en schaamde me niet om bij de bakker voluit mijn stem te laten horen. Ik ging zingen in een kerkkoor en daar heb ik voor het eerst genoten van het samen zingen en hoe mooi dat kan klinken. Later ging ik zanglessen volgen, zong ik in bandjes en heb een zangopleiding gedaan aan de Academie voor Lichte Muziek. In die tijd heb ik mijn man leren kennen en zijn onze kinderen geboren. Het zingen kwam toen op een lager pitje te staan maar het bleef altijd kriebelen. Ik heb het toen weer opgepakt en ben gaan zingen in een muziektheatergezelschap waarmee we mooie producties hebben kunnen uitvoeren in een theater. Ik begeleid mezelf op piano en heb ook eigen nummers geschreven en enkele opgenomen. Toen mijn kinderen wat ouder waren ben ik zangworkshops gaan opzetten en deze heb ik op BSO’s van basisscholen gegeven aan kinderen van 7-12 jaar.

Op een dag besefte ik me dat ik altijd zenuwen heb gehad als ik voor mensen moest zingen en er eigenlijk niet voluit van kon genieten. Perfectionisme speelde ook mee, want het moest van mezelf wél goed zijn. Maar daarmee legde ik mezelf veel druk op. Dat wilde ik niet meer. Ik wilde me weer zo vrij en onbevangen voelen als dat kleine meisje dat uit volle borst zong. Ik besloot te gaan zingen alleen puur om het zingen en om er van te genieten. Om mijn stem te accepteren zoals die is en mijn zangtechniek, die (natuurlijk) niet altijd perfect is. Daardoor legde ik de lat voor mezelf véél lager en kon ik weer gaan genieten.

Ik heb altijd gewerkt in de jeugdhulpverlening dus mijn kennis en ervaring op (ped)agogisch vlak neem ik mee. Ik ben me gaan bijscholen in coachingsvaardigheden en heb me verdiept in mindfullness en wetenschappelijk onderzoek naar de positieve effecten van zingen op de mens.

Dit alles gebruik ik in mijn workshops en individuele trajecten. Je wordt ‘gezien’ en ‘gehoord’ door mij zoals je bent, zonder oordeel en met respect.